Zeebarbeel Met Salade, Croutons En Mosterdvinaigrette

bereidingstijd: 45 minuten | aantal personen: 4


Bron + Copyright: één

Zeebarbeel is een fijne vis die doorgaans in zuidelijk Europa gevangen wordt. Het visvlees is vast en smakelijk. Jeroen maakt er een voorgerecht mee van met versgebakken barbeelfilets en een frisse salade. Doe er ook enkele kwartjes hardgekookt ei bij, knapperige broodcroutons en een eenvoudige mosterdvinaigrette. Het gevolg: blije gezichten aan tafel, klaar voor méér lekkers.

extra materiaal:

een keukenpincet

Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €5,00 per persoon.

ingrediënten

de salade:

1 krop krulandijvie
1 krop Romeinse sla
100 g veldsla
2 lente-uitjes
enkele sprieten bieslook
enkele kervelpluksels

de eieren en de vis:

4 filets van zeebarbeel (rouget-barbet)
2 eieren

de croutons:

3 dikke sneden witte broden (2 cm breedte)
enkele klontjes boter
een scheutje olijfolie

de mosterdvinaigrette:

2 eetlepels scherpe mosterd
2 eetlepels witte wijnazijn
een flinke scheut fijne olijfolie (of slaolie)
peper
zout

bereiding

de salade:

Pluk de bladeren van de Romeinse sla en de krulandijvie. Gebruik bij voorkeur enkel het geelgroene hart van de krulsla. De grootste bladeren van de Romeinse sla scheur je in stukken. Was ook de blaadjes veldsla.

Spoel al het groen in ruim koud water en laat de bladgroenten nadien uitlekken in een vergiet of op een propere handdoek.

Verzamel de gemengde sla in een ruime slakom. Snipper de bleke en lichtgroene delen van de lente-uitjes in zeer fijne ringen.

Snipper de sprieten bieslook in staafjes van anderhalve centimeter lang en pluk de kervel. Meng de kruiden en de stukjes lente-ui onder de sla.

de eieren en de vis:

Breng wat water aan de kook om de eieren hard te koken. Kook ze 8 tot 9 minuten voor een optimaal en smeuïg resultaat. Hou de klok zorgvuldig in de gaten en spoel de eitjes nadien in koud water om het gaarproces te stoppen.

Controleer intussen de visfilets. Gebruik een keukenpincet om achtergebleven graatjes uit de zeebarbeel te trekken. TIP: Wrijf met je vingers van het staartstuk richting de vissenkop om achtergebleven graten te spotten.

de croutons:

Snij het brood in dikke plakken en verwijder de korstjes. Snij het broodkruim in kleine dobbelstenen.

Verhit een scheut olijfolie in een pan op een matig vuur. Gooi de blokjes brood in de pan en schud ze regelmatig op. Voeg tussendoor een paar klontjes boter toe. Blijf in de buurt, want na enkele minuten zijn de blokjes brood al goudbruin gebakken.

Leg een vel keukenpapier in een diep bord en laat de knapperige broodkorstjes uitlekken.

de mosterdvinaigrette:

Maak de vinaigrette door de scherpe mosterd en de witte wijnazijn te mixen in een schaaltje. Roer grondig met de garde en schenk er de fijne (olijf)olie in een straaltje bij, tot je een licht gebonden vinaigrette krijgt.

Let op: zo’n eenvoudige mosterdvinaigrette kan gemakkelijk schiften. Dat euvel los je op door er een piepklein scheutje koud water aan toe te voegen en vervolgens moedig verder te kloppen met de garde.

Kruid de vinaigrette met wat peper van de molen en een snuifje zout.